Agilitate vs. Haos
Ți se pare că afacerea ta este agilă, că vă „mișcați repede”, înaintea competitorilor? E foarte posibil să fie cum crezi, dar mai verifici o dată, te rog?
În business, agilitatea este critică pentru a rămîne competitiv, dar de multe ori este confundată cu haosul. Ambele implică schimbare dar impactul lor este diferit.
La ce să te uiți:
1. Procesele: agilitatea se bazează pe flexibilitatea structurală a companiei, există obiective clare și procese optimizate adaptate acestora. Haosul nu are direcție, fiecare face ce poate, ce știe, sau, cel mai grav, ce vrea. Fără procese clare, de fapt nu vă „mișcați repede”, ci eratic, aiurea, fără ca oamenii din echipă să priceapă DE CE fac ce fac și UNDE trebuie să ajungă. Și în mod cert au senzația că vîslesc pe loc. În plus, lipsa unor procese clare crește semnificativ nivelul de risc operațional din companie. Obositor, confuz și complet ineficient!
2. Luarea deciziilor: deciziile informate vă permit să fiți agili în piață pentru că îi înțelegeți tendințele, CUM funcționează și DE CE funcționează așa. Procesul decizional într-o organizație agilă este clar stabilit și poate fi rapid fără să genereze frustrări din partea celor responsabili și mai ales fără să crească riscurile operaționale. Deciziile luate în viteză, fără un cadru de responsabilitate în spate și fără o analiză corespunzătoare sunt de cele mai multe ori expresia haosului organizațional.
3. Comunicarea: agilitatea se bazează pe comunicare transparentă, echipa funcționează fără ca oamenii să aibă teamă de repercusiuni în situația delictelor de opinie, se pot spune lucruri în mod direct pentru că există încredere între membri. Comunicarea fragmentată, „micile secrete” care se spun în grupulețe și pe la „colțuri”, pentru că oamenilor le e teamă să spună ce gîndesc este expresia haosului. Haosul duce la neînțelegeri și echipe fragmentate.
De ce sunt ușor de confundat?
Este în ADN-ul firmelor antreprenoriale să fie dinamice, să găsească și să exploateze nișele din piață, iar dinamica presupune schimbare și necesită adaptabilitate; doar că agilitatea este proactivă, în timp ce haosul este reactiv.
Cînd firma crește accelerat, este necesar să-și mențină viteza, ceea ce este mai greu; în același timp are nevoie să construiască o structură, o fundație organizațională care să îi asigure succesul pe termen lung.
De cele mai multe ori, construcția acestei structuri este ignorată, tot din viteză sau din precepția greșită a managementului că poate gestiona creșterea fără investiția în infrastructura de procese, controale și de management al riscurilor.
Ce poți face?
- Stabilește procese interne agile și ușor de implementat.
- Ai grijă ca obiectivele de performanță să fie clare și să încurajeze munca în echipă.
- Menține comunicarea deschisă cu echipa ta, închide-ți EGO-ul în seif și acceptă feedback.
- Lasă-ți oamenii să experimenteze, într-un mediu controlat. Lasă-i să greșească. Și să învețe din greșeli.
- Nu uita că „tonul face muzica”. Și tonul îl dai tu!
- Gîndește-ți afacerea ca pe o construcție de succes pe termen lung.
Și nu uita!
O organizație cu adevărat agilă îmbrățișează schimbarea fără a pierde controlul. Haosul poate părea agilitate, dar fără strategie și structură, duce la eșec.
TouchPoint Business Solutions are misiunea de a ajuta companiile, indiferent de dimensiune, să-și maximizeze potențialul strategic prin soluții personalizate de guvernanță corporativă (managementul riscurilor companiei, continuitatea afacerii, control intern) și management financiar. Mai multe informații pe: www.touchpoint-solutions.eu
Copyright TouchPoint Business Solutions 2025
Comments
Post a Comment